Wat eet iemand met een glutenallergie?

Brood zonder gluten

Wat eet iemand met een glutenallergie?

Een gluten allergie ook wel Coeliakie genoemd, komt regelmatig voor, het geeft vervelende buikklachten en het duurt vaak een tijdje voor je weet dat de klachten veroorzaakt worden door de gluten. Coeliakie is een auto immuunziekte, door de gluten in het eten worden de darmvlokken aangetast en krijg je last van buikklachten. Gluten zijn eiwitten die in sommige granen voorkomen, maar er zijn ook veel voedingsmiddelen waar van nature geen gluten in voorkomen.

Producten die van nature gluten vrij zijn, zijn onder andere: onbewerkt fruit en groenten, verse gewone boter, eieren, melk, room, onbewerkt vers vlees zoals kip, rund, varken kalkoen maar ook vis, gewone bonen, mais, rijst en noten en zaden. Waar voornamelijk gluten in zitten zijn verschillende soorten granen zoals bijvoorbeeld: tarwe, rogge, gerst en spelt. Er zijn ook glutenvrij granen, denk hierbij bijvoorbeeld aan: haver, quinoa, gierst, teff of boekweit. Het probleem met deze granen is dat ze vaak verwerkt worden in fabrieken waar ook andere granen gebruikt worden, en waar op deze manier dus kruisbesmettingen kunnen ontstaan. Mede om deze reden is er tegenwoordig een glutenvrij logo ontstaan zodat mensen met een gluten allergie goed op de verpakking van een voedingsmiddel kunnen zien of er gluten in het product aanwezig kunnen zijn.

Brood zonder gluten

Een product wat normaal gesproken veel gegeten wordt in Nederland is brood. Helaas kunnen mensen met een glutenallergie geen normaal brood eten, zonder buikklachten te krijgen. Gluten zorgen er normaal gesproken voor dat een brood extra luchtig wordt en zijn dus een goede toevoeging om een lekker luchtig brood te kunnen eten. Gelukkig is er tegenwoordig voor mensen met een glutenallergie ook brood zonder gluten te verkrijgen. Er wordt op andere manieren met glutenvrije granen toch geprobeerd een lekker en luchtig brood te creëren. Ook kunnen mensen met een glutenallergie zelf een brood zonder gluten bakken, door granen te gebruiken die van nature glutenvrij zijn zoals bijvoorbeeld maismeel of rijstmeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *