Portugese wijn kopen in Nederland

online kruiden kopen

Portugese wijn kopen van goede kwaliteit en voor heel wat minder geld als een Franse of Zuid-Afrikaanse wijn. Inderdaad, Portugese wijn! Dat betekent niet dat Portugal het grootste wijnland ter wereld is met de hoeveelheid wijn die ze verbouwen. Nee, ze staan op de zevende plaats in de top tien van wijnlanden. Maar Portugese wijnbouwers gaan wel voor de beste kwaliteitswijnen en dat proef je. Portugese wijn heeft een sterk eigen karakter omdat de wijn wordt gemaakt van een combinatie van unieke druivenrassen, grote bodemdiversiteit en het klimaat. Door de eeuwen heen zijn de Portugezen trouw gebleven aan hun eigen (oude) druivenrassen. Daarnaast hebben de Portugezen, sinds ze bij Europa horen, veel energie gestoken in het verbeteren van de kennis van wijnbouw én het maken van wijnen. Een groeiend aantal telers zijn zelfs overgeschakeld naar meer duurzame werkwijzen.

Waarom zou je Portugese wijn kopen?

De vraag waarom zou je Portugese wijn kopen zou moet zijn: waarom niet! Ben je wijnliefhebber dan heb je vast een eigen merk dat je graag drinkt. Maar wanneer je Portugese wijn hebt geproefd kan dat zeker anders worden. Vroeger was Portugal vooral bekend van zijn Port. Sinds de aansluiting bij Europa is er veel energie gestoken in het verbeteren van de kennis van wijnbouw en het maken van wijn. Er is ongeveer 250.000 ha met druivenstokken beplant. Als het gaat om wijnproductie staat Portugal op de zevende plaats wereldwijd en op de vijfde plaats binnen Europa. De wijnsector in Portugal is goed voor de helft van de landbouw en er zijn ongeveer 13.000 bedrijven werkzaam in die sector. Door betere opleidingen en nieuwe duurzame werkwijzen is de wijn die wordt verbouwd van goede kwaliteit. Portugese wijnen kunnen makkelijk de concurrentie aangaan met grote wijnnamen uit Frankrijk.

Portugese wijn moet je geproefd hebben

Wil je een goede wijn proeven die niet overdreven duur is dan moet je Portugese wijn kopen. Van de witte Portugese wijn wordt nu al aangegeven dat het één van de betere witte wijnen ter wereld is. Dat komt vast door de zeker 250 oude druivenrassen die zijn verspreid over verschillende wijngebieden. Van die 250 oude druivenrassen kregen er veel ook nog een lokale naam waardoor het lijkt alsof er veel meer oude druivenrassen zijn. Maar goed, de Portugezen blijven gebruik maken van deze oude druivenrassen en willen ze niet verruilen voor nieuwere soorten.

Geclassificeerde Portugese wijnen

Wil je Portugese wijn kopen dan kan dat in vier classificaties:

·         Vinho de Portugal; voor alle wijnen uit Portugal

·         Vinho Regional; (IGP) Portugese landwijnen

·         Vinho de Provenciência; wijn uit een bepaald gebied die eerst vijf oogstjaren in deze categorie moet blijven

·         DOP/COP; de hoogste classificering voor kwaliteitswijn. Hierbij wordt gekeken naar het gebied, ligging, bodem en klimaat maar ook de stijl en het soort druiven.

Er kan aan DOP-wijnen een extra kwaliteitsaanduiding worden gegeven namelijk:

·         Reserva; hierbij moet witte wijn minimaal 2 jaar en rode wijn minimaal 3 jaar een vatlagering hebben

·         Garrafeira; witte wijn moet minimaal 1,5 jaar in het vat en 9 maanden in de fles zijn gerijpt. Bij rode wijn moet die voor vat en fles rijping zijn waarbij het alcoholpercentage 12,5 % moet zijn

·         Nobre; hier moet de vatlagering voor witte wijn 2 jaar en voor rode wijn 4 jaar zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *