recept witbrood

Dit artikel gaat over het zelf wit brood bakken. Hoe doe je dat en welke ingrediënten heb je daarvoor nodig.

Ingrediënten en andere benodigdheden

In dit artikel gebruiken we een recept witbrood, om daar later mee te kunnen experimenteren. Onderstaand is een ingrediëntenlijstje, waarmee je kunt beginnen:

  • halve kilo bloem
  • 10 gram zout
  • 20 gram boter die op kamertemperatuur is
  • 7 gram instant gist
  • 300 milliliter lauwwarm water

Verder heb je het volgende nodig:

  • bakoven
  • handschoenen
  • bakvorm
  • mixer met kneedhaken
  • mengkom
  • weegschaaltje
  • maatbeker
  • olie
  • deegroller
recept witbrood

Maken van brooddeeg

Zoals gezegd, hebben we het hier over een recept voor witbrood. Voor het maken van het brooddeeg weeg en meet je eerst de ingrediënten af. Dan doe je de bloem, de gist en het zout in de mengkom. Meng dat goed door elkaar. Vervolgens giet je het water erbij en meng je weer heel goed. Met de mixer met kneedhaken kneed je dat mengsel goed, totdat het deeg een fijne structuur heeft gekregen. Het deeg is nu klaar om te worden weggezet, zodat dat kan rijzen. Dat moet op een warme plek en met een doek over mengkom.

De oven in

Met de olie wordt de bakvorm ingevet, waardoor later het gebakken brood makkelijker uit de vorm komt. Je laat het gerezen deeg uit de mengkom lopen en met de deegroller rol dat uit. De lengte van het deeg moet passen in de bakvorm. In de breedterichting wordt het deeg opgerold en gaat dan in de bakvorm. Nu moet het deeg enige tijd daarin na rijzen. Voordat je de bakvorm in de oven zet, moet die eerst opwarmen. Zet de oven de eerste keer dat je brood bakt niet hoger dan 200 graden Celsius. De grootte van het brood bepaalt de baktijd, die normaliter tussen 40 en 50 minuten ligt.